Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 4., kedd

Főhajtás Ignácz Rózsa előtt



Vándorkiállítás nyílt Kézdivásárhelyen a száz évvel ezelőtt született Ignácz Rózsa magyar író, műfordító és színművész emlékére.

- A székelyföldi város művelődési házában látható, korabeli bútorokkal berendezett kiállításon kézbe vehetők az író könyveinek régi és újabb kiadásai. Szebeni Zsuzsa, az Országos Színháztörténeti Múzeum határon túli referense, a vándorkiállítás kurátora méltatta Ignácz Rózsa életútját a hétvégi megnyitón – írja hétfői számában a Krónika napilap.

A szakember szerint bár Titánia szerepében aratott színpadi sikereket, az általa megismert Ignácz Rózsa mégis igazi Pucknak, átváltozóművésznek számított. Író, színész, újságíró, meseíró, mesegyűjtő, a francia és román nyelv elsőrangú műfordítója, drámaíró, bábszínházi és rádiójáték-szerző egyaránt volt Ignácz Rózsa – mondta Szebeni Zsuzsa.

A kiállítást az Ignácz Rózsa centenáriumi emlékév keretében szervezték. Célja, hogy felhívja a figyelmet egy méltatlanul elfeledett életműre. A tárlat augusztus 25-ig látogatható Kézdivásárhelyen, majd Ignácz Rózsa szülővárosában, Kovásznán át Kolozsvárra, Budapestre, Sümegre és Bukarestbe szállítják az anyagot.

Nincsenek megjegyzések: