Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 15., hétfő

Az eszmények diadalára emlékeztek



A Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület már vasárnap megtartotta a március 15-i emlékünnepségét. Az eseménysorozaton több száz helybéli vett részt.

A szentegyházasfalvi római katolikus templomban ünnepi szentmisével kezdődött az 1848-as szabadságharcra való megemlékezés, majd a templomtéren folytatódott a műsor. „Vitathatatlan, hogy március 15. történelmünk kiemelkedő eseményeinek sorában is különleges helyet foglal el. A mai világ kalmárszellemű, csak a maga hasznát leső, zsákmányszerző politikájával szemben ez a nap az eszmények diadalára emlékeztet bennünket” – mondta köszöntőbeszédében Nagy Eszter, a helyi Gábor Áron Szakközépiskola magyar szakos tanárnője. Meglátása szerint az idei ünnepségnek Székelyföld-szerte örömteli színt ad az a hír, hogy „több évtizedes rabságából” tíz napja hazaérkezett a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba a Gábor Áron által öntött ágyúk eddigelé egyetlen darabja. Az ágyú 1906-ban került elő Kézdivásárhelyen, 1971-ben pedig a kommunista diktatúra rendeletére Bukarestbe, a Román Történelmi Múzeumba szállították. Érdekesség, hogy az ilyen típusú ágyúkhoz a szentkeresztbányai hámorban is öntöttek ágyúgolyókat.

Beszédében Burus Mária Ella, Szentegyháza polgármestere arra a közösségi erőre hívta fel a figyelmet, amely a ’48-as ifjakra volt jellemző. „A márciusi ifjak öröksége mindannyiunk öröksége. A forradalmárok embertársaikért, nemzetükért tudatosan cselekedtek. Emberi nagyságunk szolgáljon példaképként a mai székelyek előtt is” – hangsúlyozta a polgármester.

Az MPP szentegyházi szervezete részéről Opra Erika is felszólalt. A rendezvény végén a templomtér előtti Hősök emlékoszlopnál elhelyezték a megemlékezés koszorúit, majd az ünneplők a huszárok vezetésével a Gábor Áron Szakközépiskola udvarára vonultak, ahol az ágyúöntő szobra előtt tisztelegtek. Az ünnepségsorozat tegnap a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjével zárult.
*
Az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére szervezett rendezvények a megye több településén is elkezdődtek vasárnap. Gyergyószentmiklóson fotókiállítást, huszárfelvonulást és katonaeledel-kóstolót tartottak, Gyergyócsomafalván ünnepi szentmisét, majd díszgyűlést a 280 éves csomafalvi plébánia évfordulója alkalmából. Libánban Petőfi-szobrot, Kászonújfaluban forradalmi emlékművet avattak. Csíkszentmártonban már szombaton megkezdődtek az ünnepségek, tegnap Csíkszentkirályon, Csíkmenaságon, Vacsárcsiban, Csíkkarcfalván, Csíkcsicsóban és Madéfalván tisztelegtek a hősök emléke előtt koszorúzással és ünnepi műsorokkal.

Nincsenek megjegyzések: