Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 17., szerda

Erősödött a magyarellenes retorika



A magyar kérdésben a román pártok úgy viselkednek, mint a közismert gyermekjáték résztvevői. Mindig az a pár fut előre, és kezd hazafias szónoklatokba, magyarellenes kirohanásba, mely választási eredmények, illetve másfajta politikai játék nyomán kiszorult a hatalomból. Most épp a szocialistákon és a liberálisokon a sor, ők az ellenzék, tehát az ő szent kötelességük elítélni a március 15-i ünnepségeken elhangzott kulturális, területi autonómiára vonatkozó igényt vagy a magyar nyelv hivatalos regionális nyelvvé emelésére vonatkozó kijelentéseket.

És ha erről van szó, mint tapasztaltuk, a fajtiszta liberális Norica Nicolai vagy Che Guevara romániai csodálója, Victor Ponta semmivel sem marad el a román nacionalizmus közismert hívei mögött. Amolyan funaros, vadim tudoros dikcióval próbálják bizonyítani, a magyarság autonómiaigényével a román nemzetállam egységére tör, a magyar nyelv hivatalos regionális nyelvvé emelése meg egyenesen a románság arculcsapása. És mint a gyermekek, kik félnek a sötétben, mániákusan ismételgetik az alkotmány első cikkelyét, miszerint Románia egységes, oszthatatlan, szuverén nemzetállam, s egy másikat, mely azt rögzíti, hogy ezt megváltoztatni szigorúan tilos.

A demokrata-liberálisok, akik korábban ugyanezeket a szlogeneket harsogták, de most, hogy az RMDSZ koalíciós társuk, s úgy érzik, még sok közös elintéznivalójuk van, engedékenyek, megértőek és barátságosak, s könnyed legyintéssel intézik el a március 15-i ünnepségeken megfogalmazott radikális kijelentéseket vagy kirívó feliratokat. Ahol sok ember van, sokféle vélemény elhangzik, megesik ez román pártrendezvényeken is, minek ebből ügyet fabrikálni — mondták egy szólamban. Így aztán sem Markó Béla marosvásárhelyi autonómiakövetelő beszéde, sem Tőkés László radikalizmusa, de látszólag még az Erdélyi Magyar Ifjak kolozsvári menetelésében magasra emelt ama felirat sem hozta izgalomba őket, arra sem reagáltak irritáltan, hogy az ünnepségek vezérszónokai szinte kivétel nélkül elmondták, húsz év demokrácia után ideje, hogy a magyarság is kezébe vegye sorsa alakulását.

Március 15. lejárt. Bocék jobbnak látják egy ideig nem beszélni az ekkor elhangzottakról. Mert nyakukon az utca, a szakszervezetek, sztrájkok, tüntetések, tiltakozások. És egy ideig még szükségük van az RMDSZ-re.


A március 15-i erdélyi ünnepségek visszhangjaként erősödött a magyarellenes közéleti diskurzus, elsősorban a román nacionalista pártok táborában. Míg a PC az RMDSZ-t csak a kormányból rúgatná ki, addig a Nagy-Románia Párt törvényen kívül helyezné. Funar leporolta a régi lemezt.

Konzervatív párti (PC) politikusok az RMDSZ kormányból való kizárását kérik Emil Boc kormányfőtől két kormánytag, Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Cseke Attila egészségügyi miniszter „teljesen alkotmányellenes” magatartása miatt – közölte tegnap Bogdan Diaconu, az alakulat alelnöke. Diaconu sajtótájékoztatóján kifejtette: az egészségügyi miniszter hétfőn a kolozsvári megemlékezésen egy olyan transzparens mellett állt, amelyen azt írta, „Székelyföld nem Románia!”, Markó Béla miniszterelnök-helyettes pedig múlt héten a kormány fejlécével ellátott magyar nyelvű meghívót küldött a marosvásárhelyi iskolaigazgatóknak. „A két kormánytag alkotmányellenes magatartása miatt követeljük, hogy zárják ki az RMDSZ-t a kormányból” – közölte a PC alelnöke. Mint mondta, az alakulat ma az ügyészséghez fordul Markó Béla, illetve a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés ügyében, ahol területi autonómiát és a magyar nyelv hivatalosítását kérték. A PC alelnöke kifejtette: nem táplálnak ellenszenvet a magyar nemzetiségű állampolgárokkal szemben, de elégedetlenek azzal, hogy az RMDSZ egyes vezetői autonómiával és más dolgokkal foglalkoznak ahelyett, hogy a Hargita és Kovászna megyei gondokkal törődnének.

Funar nem éri be ennyivel

Keddi sajtótájékoztatóján Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt (PRM) főtitkára bejelentette, hogy országos népszavazás kiírását kéri az RMDSZ törvényen kívül helyezéséről, az RMDSZ képviselőinek menesztését a parlamenti, kormányzati, valamint más központi és helyi intézményekből. Funar közölte: azt kéri az államfőtől, hogy vessen véget minden, az RMDSZ által irányított civil szervezet és magyar nyelvű kiadvány központi költségvetésből történő finanszírozásának. A PRM-s politikus arra is kérte az államfőt, biztosítsák a megfelelő finanszírozást a Románok Civil Fóruma, a Vatra Românească Egyesület, az Avram Iancu kulturális-hazafias társaság, valamint a Hargita és Kovászna megyei román sajtó számára. „Románia államfőjének törölnie kell azokat a kormányhatározatokat, amelyeknek köszönhetően több mint ezer erdélyi településnek a magyar uralom idejéből származó nevet adtak, ugyanakkor meg kell szüntetnie a magyar nemzetiségűeknek az elmúlt húsz évben megítélt kiváltságokat, beleértve az etnikai alapokon történő iskolai szeparatizmust is” – fejtette ki Funar. A PRM főtitkára szerint így el lehetne hárítani „a Románia területi épsége ellen irányuló magyar veszélyt, meg lehet védeni a román nép több évezredes történelmét, ősi fészkét, meg lehet óvni a románokat a magyar irredentizmustól”.

Nincsenek megjegyzések: