Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 6., szombat

Nyugdíjasok igazsága..?????

Bár sem a szakszervezetek, sem a civil társadalom nem törődött bele az új nyugdíjtörvény öregeket elszegényítő előírásaiba, a tervezet bekerült a parlament taposómalmába, s ha a kormánykoalíció ― nagy fájdalmunkra az RMDSZ is ― úgy dönt, hogy annak ha törik, ha szakad, át kell mennie, összeszedik magukat a honatyák, besegítenek a kisebbségiek és függetlenek, s minden ellenzéki kapálózás ellenére megszavazzák. S ezzel jó időre megpecsételik az idősek életét.
Pedig mind a munkaügy főkorifeusai, mind a képviselők, szenátorok pontosan tudják, Romániában az átlagnyugdíj mindössze 167 euró, a legalacsonyabb az unióban. Ezt nem befagyasztani, visszaszorítani kellene, hanem folyamatosan, ha lassan is, de elfogadható szintre emelni. Hogy nincs pénz, sok a nyugdíjas, hosszú távon összeomolhat a nyugdíjpénztár, mind igaz, de létezik egy másfajta igazság is: az tudniillik, hogy nagy állami vállalatok tízezrei tartoztak és tartoznak, s ha az állam behajt valamit is az adósságokból, az a kincstárba kerül, nem a nyugdíjasokhoz. Tehát valójában az a hatalmas áldozat, amit úgymond a kormány vállal a nyugdíjak kifizetése érdekében, és évi hétmilliárd lejjel kisegíti a pénztárt, csak papírforma szerint igaz, valójában azt a pénzt adja át, amit maga kényszerrel hajt be, vagy amit be kellene hajtania az adós állami vállalatoktól, cégektől. Ráadásul álságos a folyamatos siránkozással elegy dicsekvés is, miszerint milyen hatalmas áldozatot kénytelen hozni a kormány, mikor ezt a pénzt átadja a nyugdíjpénztáraknak. Valójában ezzel is saját tehetetlenségét bizonyítja, s azt a húszéves hanyagságot, hogy ebben az országban százmilliárdokkal lehet tartozni az államnak, a nyugdíj- és egészségügyi pénztáraknak. Olvashatjuk, a CFR például az elmúlt négy-öt évben egy vasat sem utalt át a szociális ellátórendszerekbe, a Zsil-völgyi és más, államilag támogatott bányavállalatok sem. A tartozásunk ― a nyugdíjasok szervezeteinek számításai szerint ― eléri a hárommilliárd eurót. De erről sem a jegybank elnöke, sem Mihai Şeitan munkaügyi miniszter nem ejt egy szót sem, amikor az idős korosztály eltartásának terheit ecseteli igen plasztikus szavakkal. S a pénzügyek nagy tudósa, Sebastian Vlădescu miniszter sem azon filozofálgat, miként lehetne az adó- és illetékbehajtást eredményesebbé tenni.

És miként minap is tette a szakminiszter, kiáll a tévékamerák elé, megnyugtatja az öregeket: ez a jó kormány idén is kifizeti a nyugdíjakat! Mintha nem ez lenne a kötelességük.

Nincsenek megjegyzések: