Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 15., hétfő

Kossuth és Bercsényi szobrot avattak Maros megyében



Kossuth Lajos-szobrot avattak tegnap a Maros megyei Havad községben. Hunyadi László szobrászművész bronzba öntött mellszobra egyelőre ideiglenes talapzatra került.

Egy terméskőtömbre képzeltük el a szobrot, csakhogy a kőbányák mindegyike a válság terheit nyögi, nem működnek, ezért ideiglenes talapzatra került” – közölte a Krónikával Keresztes Géza műépítész, a szobor környezetének tervezője. A bronzszobrot a székelyudvarhelyi Lázár Imre öntőműhelyében készítették el. A mintegy nyolcvankilós alkotás körülbelül 2800 euróba került. A havadi önkormányat tervét számos szponzor segítette, és további támogatókat várnak.

„Kossuth Lajos most, 2010 márciusában is üzen nekünk. Összefogásra, közös munkára serkent bennünket, és arra int, hogy szeretetben éljünk” – jelentette ki a szoboravatón Veress Gergely Domokos polgármester. Markó Béla beszédében arra emlékeztetett, hogy Havad községgel ellentétben Marosvásárhelyen a szabadságvágy elnyomójának, Guşă tábornoknak akarnak emlékművet állítani. „1848 a legteljesebb magyar szolidaritás szimbóluma számunkra, és erre ma is szükségünk van” – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Atilla parlamenti képviselő, megyei RMDSZ-elnök paradoxonnak nevezte, hogy miközben Kossuthot világszerte a szabadság szimbólumaként tisztelik, Romániában egyesek hisztérikusan tiltakoznak a kultusza ellen. Kerekes Károly ügyvéd, parlamenti képviselő arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy „jogunk van azokhoz az emlékművekhez, utcanevekhez, amelyek a mi kultúránkat, történelmünket őrzik”.

Bercsényi Lászlónak állítottak szobrot Székesen

A Nagyernyéhez tartozó Székesen is szoborállításra került sor tegnap, a helybéliek Bercsényi Lászlónak állítottak emléket. Gróf Bercsényi László II. Rákóczi Ferenc testőrségének a századosa, majd Franciaország marsallja volt. Családjának Székes térségében voltak birtokai. Miholcsa József, a szobor alkotója a Krónikának elmondta: három évvel ezelőtt egy székesi ünnepségen vett részt, és Ábrám Zoltán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Maros megyei szervezetének elnöke azt javasolta, hogy készítsen egy Bercsényi-mellszobrot a falunak.

„A felkéréséből tett lett, a szobor műkőből készült el” – mesélte a művész. A szoborállítás költségeit részben a nagyernyei polgármesteri hivatal finanszírozta, részben a lábatlani önkormányzat pályázat útján szerzett pénzt rá. „Minden közösségnek szüksége van egy olyan emlékhelyre, ahol a jeles ünnepnapokon emlékezhet” – értékelte a szoborállítás fontosságát Ábrám Zoltán EMKE-elnök.

Nincsenek megjegyzések: