Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 2., kedd

Nemzetközi bíróságot akar Tőkés László





A nácizmus bűncselekményeinek a kivizsgálására hivatott nürnbergi bíróság mintájára a kommunizmus bűneit vizsgáló nemzetközi bíróság felállítását javasolja Tőkés László európai parlamenti képviselő. Nagyvá­radi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a múlt héten Prágában tartották a kommunista rendszerek bűntetteivel foglalkozó nemzetközi konferenciát.
Az ott elfogadott nyilatkozatban a résztvevők közösen indítványozták a nürnbergihez hasonló nemzetközi bíróság felállítását, amely a kommunista rendszerek emberiesség elleni bűncselekményeinek tetteseit volna hivatott elítélni. Tőkés emlé­keztetett arra, hogy a kommunista bűncselekmények kivizsgálása nem tartozik a létező nemzetközi bíróságok jogkörébe.

Tőkés szerint nem alkalmazható kettős mérce a totalitárius rendszerek megítélé­sében. A magyar országgyűlés által néhány nappal ezelőtt elfogadott jogszabályra utalva érthetetlennek minősítette, hogy míg a holokauszt tagadását büntetik, a kommunista terror tagadásával szemben ,,a legtöbb országban bűnös engedékenység érvényesül".

Szintén nagyváradi sajtótájékoztatóján újabb harminchét szekus- és milíciatiszt nevét hozta nyilvánosságra, aki a református egyház híveit és papjait figyelte meg. Pár héttel korábban már közzétett egy százfős listát, a mostani adatok ezt egészítik ki. A kiegészítő lista Aristotel Stamatuval kezdődik, aki 1989-ben a belügyminiszter helyettese volt.




















**************










Lakatos Péter parlamenti képviselő áll a szekus múlttal rendelkező Fazakas László volt margittai lelkipásztor futtatása mögött – jelentette ki Tőkés László. Az RMDSZ-es honatya a vádra úgy reagált: az EP-képviselőnek „valószínűleg a túlzott alkoholfogyasztás miatt rossz a memóriája”.

Heves nyilatkozatháború robbant ki tegnap Tőkés László és Lakatos Péter között, miután az európai parlamenti képviselő burkoltan szekus múlttal vádolta meg az RMDSZ honatyáját. Nagyváradi sajtótájékoztatóján a volt református püspök kijelentette: a kommunista titkosszolgálattal Kis János néven kollaboráló Fazakas László egykori margittai lelkészt Lakatos „futtatta” a 2000-es parlamenti választásokon, holott a képviselő múltja sem makulátlan, hiszen 1989 előtt tűzoltótisztként a belügyminisztérium kötelékében szolgált. (Fazakas akkoriban Markó Béla felszólítására lépett viszsza a Bihar megyei képviselőjelölt-lista befutó helyéről, miután az átvilágító bizottság (CNSAS) megállapította: együttműködött a Szekuritátéval). Tőkés szerint Lakatos parlamenti mandátuma a belügyminisztériumi kapcsolat miatt ellentmond a Temesvári Kiáltvány 8. pontjának.

A húsz évvel ezelőtt elfogadott, teljes lusztrációt szorgalmazó Temesvári Kiáltvány 8. pontja szerint volt szekusok, pártaktivisták és pártvezetők 12 évig, azaz három mandátum idejéig nem tölthettek volna be közméltósági tisztségeket. „Rendet kell tenni az egyházakban, a közéletben és a társadalomban is. Mennyivel előbb tartanánk, ha 1990-ben érvényt lehetett volna szerezni ennek a követelésnek. Húsz év elteltével sem tudjuk, kik voltak az ún. terroristák, kik írták a marosvásárhelyi fekete március forgatókönyvét, vagy kik a felelősök a bányászjárásokért” – sorolta Tőkés. Lakatos Péter a Krónikától értesült az RMDSZ-színekben mandátumot szerzett EP-képviselő kijelentéséről. „Nagy valószínűséggel a túlzott alkoholfogyasztás gyengítette meg Tőkés László emlékezőtehetségét és racionalitását, így felejthette el, hogy Fazakast senki nem „futtatta”, hanem előválasztáson nyert, és így szállhatott versenybe egy székért a képviselőházban” – állapította meg a bihari képviselő.

Egykori foglalkozása kapcsán Lakatos elmondta: a tűzoltóság minden civilizált országban a belügyminisztérium kötelékében működik, őt pedig 1985-ben állítása szerint azért tanácsolták el onnan, mert magyar. A honatya szerint Tőkés Lászlónak valójában nem ez fáj, hanem az, hogy a 2001-es belső RMDSZ-tisztújításon Szilágyi Zsolt, az EP-képviselő jelenlegi irodavezetője helyett Lakatos nyerte el a Bihar megyei elnöki tisztséget. „Soha semmilyen jelentést nem tettem a Szekuritáténak, azt viszont jól tudom, hogy engem figyelt a titkosszolgálat” – szögezte le lapunknak a politikus, hozzátéve: birtokában vannak a CNSAS által rendelkezésére bocsátott dokumentumok, melyekből a testület jelentése szerint kiderül: nem volt informátor.

Sajtótájékoztatóján egyébként Tőkés 37 új névvel bővítette a február 16-án ismertetett, több mint száz volt szekus tiszt és milicista kilétét felfedő listáját, emellett ismertette a Prágában a napokban lezajlott, A kommunista rezsimek bűntettei című, a fővédnöksége alatt rendezett nemzetközi konferencia következtetéseit is. Az EP-képviselő szerint a találkozó hatalmas előrelépést jelent, amely új lendületet adhat a kommunizmus tetteit feltáró és elítélő folyamatnak. A konferencia résztvevői közösen javasolták az Európai Unió keretében egy olyan nemzetközi bíróság létrehozását, amely a nürnbergi perek mintájára mondana ítéletet a kommunizmus, valamint az abban az időszakban elkövetett bűncselekmények fölött. Tőkés úgy véli, jelenleg egész Európában a bűnök súlyosságának minimalizálása, illetve a kommunizmus elítélésének hátráltatása zajlik.

A perek ötletét Tőkés László már decemberben felvetette, amikor Temesváron emlékezett a totalitárius rendszer romániai bukására. Az 1989-es forradalom kirobbantásában jelentős szerepet betöltött egykori temesvári lelkész ellentmondásosnak tartja, hogy az esetek többségében ismertek a kommunizmus korszakának fő bűnösei, „terroristái”, ennek ellenére még mindig nem történt megtorlás. Tőkés különben megdöbbenését és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Marius Opreát a hét végén leváltották a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló Intézet éléről, hozzátette ugyanakkor: nagyra becsüli a helyébe kinevezett Vladimir Tismăneanu történészt is.

Nincsenek megjegyzések: