Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 6., szombat

Csíki pityóka Békés megyében



Megérkezett Gyulára az a krumpliadomány, amely a csíki és kászoni gazdák jóvoltából gyűlt össze a Békés megye szociális ellátórendszerébe tartozó gyerekek számára. Becslések szerint valamennyi rászoruló Békés megyei gyereknek jut egy zsák pityóka.


Célba ért a csíki gazdák adománya: a 21 tonnányi pityókát szállító kamion csütörtökön átlépte a román–magyar határt, a közel hatszáz zsák krumplit Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, valamint Sziszák Katalin, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ igazgatója fogadta.

Farkas szerint a jelenlegi magyar kormány ötven százalékban sem biztosítja a rászoruló gyerekek ellátását, ezért fordult az önkormányzat Hargita Megye Tanácsához segítségért, hogy megoldhassa a szociális gondozást igénylő gyerekei mindennapi étkeztetését. Az alelnök köszönetét fejezte ki a székely gazdáknak önzetlen segítségükért.

„Tulajdonképpen minden Békés megyei rászoruló gyereknek jut egy zsák krumpli – fejtette ki az átadáson Becze István Hargita megyei tanácsos , aki elkísérte a szállítmányt. – A testvérmegyei kapcsolatoknak a kölcsönös segítségnyújtás területén is meg kell mutatkozniuk, s mivel az anyaország már többször is segített rajtunk, kötelességünknek éreztük viszonozni azt. Ki egy vödörrel, ki egy zsákkal, de lehetőségeihez mérten minden gazda jó szívvel adta azt, amit székely kenyérnek is hívnak: a pityókát.”

A csíki szállítmányt a gyulai Almásy-kastély raktárából még a héten kiszállítják a Békés Megyei Önkormányzat szociális ellátóközpontjaiba.

Nincsenek megjegyzések: