Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 3., szerda

ROMÁNIA-Virágzik a korrupció

A romániai intézményekben 2009-ben is gondot jelentett a korrupció, így az igazságszolgáltatásban és más törvényalkalmazási területeken is – állapítja meg az USA külügyminisztériumának drogkereskedelemről szóló 2009-es jelentése, amely szerint a román igazságszolgáltatásban nehezen születnek ítéletek.

„Továbbra is komoly probléma a korrupció is a romániai intézményekben, az igazságszolgáltatásban és a törvényalkalmazás területén. Nehezen születnek ítéletek sok bűntény esetében, így a kábítószeres bűntényeknél, és az elítéltek legtöbb esetben nem ülik le teljes büntetésüket” – állítják a dokumentum szerzői. 2009 januárja és szeptembere között 713 személyt állítottak bíróság elé kábítószer-birtoklás, -fogyasztás vagy -kereskedelem miatt. 5506 nyomozást indítottak el, de ezek közül 4061-et felfüggesztettek vagy lezártak. 2008-ban összesen 3103 kábítószeres ügy volt, 2009 első kilenc hónapjában csak 2403. Ugyanakkor megállapítják, hogy Románia nem bátorítja vagy támogatja a narkotikus, pszichotróp szerek gyártását, forgalmazását, illetve az ilyen jellegű ügyekből származó pénzmosást. „Nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen magas rangú román tisztségviselő támogatná vagy kedvezne a kábítószerek, veszélyes anyagok terjesztésének, pénzmosásban venne részt” – derül ki a kedden nyilvánosságra hozott dokumentumból.

Nincsenek megjegyzések: