Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 16., kedd

Március 15. Magyarországon



A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött az 1848―49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójának tiszteletére rendezett állami ünnepségsorozat Budapesten. Az ünnepi eseményen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke.

A rendezvényen részt vettek a kormány tagjai, állami vezetők, a pártok egy részének képviselői (hiányoztak a KDNP és a Fidesz politikusai), a diplomáciai testület tagjai. A Kossuth Lajos teret kordonnal zárta le a rendőrség, a kordonon kívülről folyamatos bekiabálással, füttyülésekkel zavarták meg a zászlófelvonást. Többek között ez a bekiabálás volt hallható: ,,Hazaáruló!", ,,Börtönbe!", ,,Hagyó, talicskatoló". A pártok ezúttal is különböző helyszíneken ünnepeltek, a megemlékezéseket mindannyian választási cé­lokra igyekeztek kihasználni. A Múzeumkertben rendhagyó történelemórán színészek és táncosok elevenítették fel a 162 évvel ezelőtti forradalmi pillanatokat, az előadásban kétszáz táncos, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység és hagyományőrző honvédek, huszárok is közreműködtek.

Fidesz: az igazság pillanata

Orbán Viktor szerint április 11., az országgyűlési választások első fordulójának napja a ,,gyors, átütő, megrendítő, alkotmányos változás", az igazság pillanata lesz. A Fidesz elnöke kampánynyitó beszédében azt üzente a kormánynak, ideje csomagolni: már csak 27 nap van a választásokig. Április 11-én a XXI. századi magyarok végbevihetik a maguk forradalmát, mely nem követel mártírokat, nem szed emberáldozatot. Megerősítette, a következő kabinetnek a nemzeti ügyek kormányának kell lennie. Rámutatott, a Fidesz sikere azon múlik, hogy minél többen szavazzanak a pártjára, a pártelnök ezért azt kérte: senki ne ossza meg a szavazatait. ,,A rosszat nem elég elítélni, le is kell győzni. Két jól irányzott szavazat, és a magyar név megint szép lesz: méltó régi nagy híréhez" ― fogalmazott a Nemzeti dalt idézve Orbán Viktor. Mint mondta: egy nagyarányú, megkérdőjelezhetetlen, elsöprő választási győzelem összefogja sok millió ember szétfutó akaratát, egyesíti a nemzetet, és még egy forradalomnál is többet ér. Orbán Viktor beszédét nem a szokásos ,,Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" szlogennel, hanem az ,,Itt az idő, Magyarország, itt az idő, magyarok!" felkiáltással zárta.

Mesterházy támadásban

Mesterházy Attila szerint Magyarországon a progresszió, a szabadság és a szolidaritás utolsó bástyája a Magyar Szocialista Párt, ezért azt kérte a pártja Pilvax közben tartott nagygyűlésén, a nem baloldali demokraták támogassák az MSZP-t. Véleménye szerint az, hogy vannak olyan demokraták ― talán baloldaliak is ―, akik nem szívesen adják voksukat az MSZP-re, azért van, mert sokszor hibáztak, és ezek közül a legnagyobb az volt, hogy későn néztek szembe a korrupcióval, de ugyanakkor visszautasította, hogy egy-egy ember miatt egy egész közösség korrupt lenne.Szavai szerint Orbán Viktor demokratikus keretek között egypártrendszert akar megvalósítani, és ,,a Fidesszel együttműködő Jobbik" már nyíltan tagadja a rendszerváltás lényegét, a demokráciát, a szabadságot és az emberi méltóságot.

Demszkyt kifütyülték

Demszky Gábor (SZDSZ) szerint március 15. üzenete 2010-ben az, hogy az 1989-es jogállami forradalmat és köztársaságot meg kell védeni. Az ősszel leköszönő főpolgármester a budapesti Március 15. téren, a Petőfi-szobornál mondott ünnepi beszédében a Jobbik előretörésének veszélyére figyelmeztetett. Színpadra lépését a vendégek tapssal, a tüntetők felzúdulással és füttyel fogadták. A városvezetőbe végig próbálták belefojtani a szót, felzúgott a ,,Fegyverbe, fegyverbe!", a ,,Börtönbe, börtönbe!", illetve ,,Hazaárulók!" rigmus is. A kordonok mögül viszont ezúttal nem repültek tojások. Ovációt egyetlenegyszer lehetett hallani, amikor Demszky Gábor bejelentette, hogy főpolgármesterként utoljára beszél március 15-én.

A Jobbik az Új Magyar Gárdával

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje hangsúlyozta: a Jobbik kormányra kerülése esetén ,,mindenki és minden a helyére kerül". Vona Gábor szerint ez a többségnek igazságot, míg például a ,,politikus bűnözőknek" börtönt fog jelenteni. Szegedi Csanád, a párt európai parlamenti képviselője azt követelte, az MSZP ne induljon az április 11-i választáson, mert az ,,a halál pártja Magyarországon". Az MSZP ,,a kirekesztés és az erőszak pártja is" ― tette hozzá, s mint mondta, ,,haragjuk az MSZP-t el fogja törölni a föld színéről". A Bazilikától egészen a Szent István tér közepéig, a Jobbik nagygyűlésének színpadáig zárt alakzatban, kettős sorfalat alkotva állt mintegy száz egyenruhás, újságírói kérdésre válaszolva magukat az Új Magyar Gárda tagjainak nevezték.

Nincsenek megjegyzések: