Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. szeptember 25., péntek

Băsescu népszavazást akar



Egykamarás, háromszáz fős parlament létrehozásáról szóló népszavazást javasolt tegnap Traian Băsescu államfő. A referendumot szerinte a november 22-i elnökválasztással egy időben kellene megtartani.


Az államfő azzal indokolta javaslatát, hogy ezáltal tovább lehetne kurtítani az állami kiadásokat, és tovább lehetne lépni az államreform útján. Elképzelése szerint ugyanis háromszáz fős, egyetlen házból álló törvényhozó testület működne a jelenlegi kétkamarás — a képviselőház és a szenátus által alkotott — parlament helyett, amelyben 471 honatya foglal helyet. A november 22-i elnökválasztásokon várhatóan induló Băsescu úgy vélte, a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban megreformálják az állam egész apparátusát, megszabaduljanak a túlzottan nagy kiadásoktól. Kifejtette: egy ilyen referendum elősegítené, hogy teljesíthesse az államrendszer korszerűsítésére vonatkozó ígéretét.

Mint fogalmazott, e törekvése nem talált megértésre a ,,politikai osztályon" belül. Szerinte az alkotmányt az ország realitásaihoz kellene igazítani. Az egykamarás parlament Băsescu szerint nem csupán az állam modernizációját és a pénzspórolást szolgálná, hanem a korrupció visszaszorítását is, hiszen — mint mondta — kevesebb magas rangú politikus lenne, aki visszaélhetne befolyásával. A törvényhozó testület reformja mindenesetre csökkentené az előjogokat élvezők, a különlegesen nagy jövedelemhez jutók számát — vélte az államfő.

Az ellenzék szerint Băsescu ezzel a javaslatával bebizonyította, nem ismeri az alkotmányt. Ludovic Orban liberális politikus szerint az alkotmányt nem lehet referendummal módosítani, az államfő tevékenysége révén burkolt módon kezébe vette a hatalmat, az igazságszolgáltatás után a parlamentet is „sétálni küldte".

Nincsenek megjegyzések: