Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. szeptember 17., csütörtök

A jogszabály belügy, Vollebaek nem közvetít (Szlovák nyelvtörvény)

Keddi budapesti látogatása után, tegnap Pozsonyban tárgyalt Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa.

Szerinte a szlovákiai államnyelvtörvény módosítása nem ellentétes ugyan az európai normákkal, de ez nem jelenti azt, hogy a jogszabály jó, ám arra kell törekedni, hogy helyesen alkalmazzák.

Vollebaek úgy vélte: részletes és kötelező jellegű végrehajtási utasításokkal el lehet érni, hogy a törvénynek ne legyen negatív hatása a kisebbségekre. Ugyancsak nagyon fontosnak minősítette, hogy a törvény alkalmazása ne legyen önkényes. Szükségesnek vélte továbbá, hogy a végrehajtási utasítások kidolgozásába a kisebbségeket is bevonják, s hogy a folyamat átlátható legyen. Hasznos lenne, ha a végrehajtási utasításokért a kormány vállalná a felelősséget. A főbiztos azt mondta, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosítása ellentétes reakciókat váltott ki, egyebek között olyat, hogy kedvezőtlen hatása lesz a kisebbségekre. A bírálatok némelyike korrekt és építő szellemű, más kritikák félrevezetőek és túlzóak voltak — fejtette ki Vollebaek.

Miroslav Lajcák külügyminiszter, illetve Marek Madaric kulturális miniszter több ízben is azt állította, hogy a magyar fél a nyelvtörvény módosításának elfogadása óta brutális, hazug és példátlanul durva kampányt folytatott a jogszabály, illetve Szlovákia ellen.

A nyelvtörvény módosításával Szlovákiának nem az volt a célja, hogy provokáljon, hanem hogy szabályozza az államnyelv alkalmazását a nyilvános érintkezésben — jelentette ki Robert Fico kormányfő. Leszögezte: az államnyelv védelmét kormánya törvényes célnak tekinti, s meggyőződése, hogy a jogszabály nem korlátozza a nemzeti kisebbségek jogait. A szlovák kormány közleménye szerint Vollebaek egyetértett Ficóval abban, hogy a törvény összhangban áll a nemzetközi jogrenddel. Szerinte azonban hiba, hogy az a nemzeti kisebbségek egy részében, konkrétan a magyarok körében nyugtalanságot kelt — olvasható a dokumentumban. A nyelvtörvényt, illetve a jogszabály rendelkezéseinek végrehajtását a közlemény szerint Vollebaek Szlovákia belügyének tartja. Elutasította, hogy a vitában közvetítő szerepet vállaljon. Fico hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kisebbségi törvények minden területet felölelnek, több szempontból a nemzetközi normákat meghaladó szinten.

Juraj Horváth, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke a találkozó után közölte, Vollebaek szerint egyértelművé kell tenni az egyes rendelkezések végrehajtását, mert a törvény alkalmazásánál problémák keletkezhetnek. Vollebaek nem vitatta a törvénybe foglalt szankciókat, de kijelentette, hogy személyesen nem híve a kemény büntetéseknek, s a nyelvtörvény büntetései esetében is fontosnak tartja a körültekintést és a jóérzést. A szankciók törvényességét azonban nem tagadta — jegyezte meg Horváth.

Csáky Pál, az MKP elnöke a parlamenti találkozó után úgy fogalmazott, hogy elégedett a megbeszélés eredményével, különösen azzal, hogy a szlovák kormány kész figyelembe venni Vollebaek összes ajánlását. ,,Nem tudom, hogy világosan látja-e a szlovák kormány, hogy mire kötelezte magát"— jelentette ki Csáky Pál. Hozzátette: az EBESZ főbiztosa több mint 15 konkrét ajánlást fogalmazott meg azzal, hogy ezeket meg kellene valósítani. Csáky az ajánlásokat nem nevezte meg, de szerinte ezek is azt bizonyítják, hogy a szlovák államnyelvtörvény rossz jogszabály. Az MKP elnöke szerint Vollebaek a szankciók megszüntetésének híve.

Vollebaek külön találkozott Berényi Józseffel, az emberjogi bizottság elnökével, az MKP alelnökével és Bugár Bélával, a Híd—Most Párt elnökével. Berényi tolmácsolta a főbiztosnak azt a véleményt, hogy a nyelvtörvény végrehajtási utasításait ne a kulturális tárca, hanem a kormány szintjén dolgozzák ki, hogy azokat ne lehessen olyan egyszerűen megszüntetni. Jelezte: nem érez csalódást afelett, hogy a főbiztos nem követeli a nyelvtörvény megváltoztatását. Szerinte a szlovák nyelv megerősödött pozícióját a jövőben a kisebbségi nyelvhasználatról szóló jogszabály megerősítésével lehetne kiegyensúlyozni.

Bugár Béla azt szorgalmazta, hogy a nyelvtörvény homályos rendelkezéseit meg kellene szüntetni, illetve egyértelművé tenni. Hangsúlyozta: szükségesnek tartja, hogy a végrehajtó utasítások kidolgozásába a szlovákiai magyarság képviselőit is bevonják.

Nincsenek megjegyzések: