Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. szeptember 24., csütörtök

Paska hazugsággal vádolja Magyarországot

Félremagyarázással és hazugsággal vádolja Magyarországot a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke. Pavol Paska az Európai Parlament elnökét tájékoztatta a nyelvtörvénnyel kapcsolatos szlovák álláspontról. Jerzy Buzek továbbra is aggódik a két ország közötti feszültség miatt, de reményét fejezte ki, hogy a megkezdett kétoldalú tárgyalások folytatódnak.


A szlovák parlament elnöke három héttel magyar kollégája után látogatott Brüsszelbe, a fő napirendi pont most is a szlovák nyelvtörvény volt. Pavol Paska szerint azért van feszültség a két ország között, mert a magyar politika túl nagy hangsúlyt fektet a határon túli magyarok helyzetére. ,,Fontosnak tartottam, hogy szeptember elején a magyar házelnöktől kapott információk után személyesen is találkozzam önnel, elnök úr, hogy tájékoztassam a szlovák álláspontról, rávilágítsak néhány félreértésre és hazugságra" — mondta Pavol Paska, a a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke.

Jerzy Buzek üdvözölte a haladást, amelyet Szlovákia és Magyarország viszonyában a kormányfői találkozón elértek, nagyon biztatónak minősítve a tizenegy pontos megállapodást. Az elnök jelezte, hogy még mindig nyugtalanítja a vitás ügy, de bizonyosnak mondta, hogy a nézeteltérést a két ország megoldja, mégpedig tárgyalásos úton. Mint fogalmazott, jelenleg ,,kétségek mutatkoznak afelől, hogy a két ország kivételesen jó viszonyban lenne". Úgy vélte, akkor lehet majd arról beszélni, hogy a probléma megoldódott, ha mindkét ország belenyugszik a megoldásba. Buzek ismételten úgy vélte, a megoldást elsősorban a két fél közti tárgyalások útján kell keresni. Megismé­telte ugyanakkor múlt heti székfoglaló beszédében tett ajánlatát, hogy kész személyesen segíteni a szlovák—magyar tárgyalásokat.

A kisebbségekkel és nyelvhasználatukkal kapcsolatban szinte minden országban vannak nehézségek, mondta az Európai Parlament elnöke, de ezek nem vezethetnek az európai jogrend megsértéséhez. Megismételte azt az álláspontját is, miszerint az Európai Parlamentnek nincs lehetősége, hogy beavatkozzon az ügybe, de az Európai Bizottság mellett a képviselő-testület is vizsgálja, nem érte-e sérelem az unió keretszabályozását. Hozzátette, hogy várakozásai szerint ezen vizsgálatok eredménye néhány héten belül rendelkezésre áll majd.

Jerzy Buzek szerint bármilyen eredményre jutnak is a nyelvtörvény ügyében a brüsszeli jogászok, a Szlovákia és Magyarország közötti jó viszonyt mindenképpen helyre kell állítani. Ez kétoldalú feladat, mondta, amelyhez azonban az EU kész segítséget nyújtani.

Nincsenek megjegyzések: