Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. szeptember 14., hétfő

Mégsem lennénk Románia ellenes felforgatók?

Felháborító vagy inkább vérlázító, hogy a romániai magyarok nem antidemokratikus és nem is államellenes nagygyűlést szerveztek a múlt hét végén. Egészen elképesztő… Pedig szűk húsz esztendőn át úgy volt, hogy a nagy román egység mítoszát mi kezdtük ki, mi egyenesítettük a kaszát, mi akartuk perzsaszőnyeg gyanánt felcsavarni Székelyföldet és kiszakítani a nagy, szent és egységes román birtok szívéből. De nem…

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ugyanis egy tegnapi jelentés szerint „demokratikusnak” nevezte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a múlt hét végén szervezett székely önkormányzati nagygyűlést. És még fel sem ocsúdtunk a kisebbségi sorssal járó csudálkozásból, a hír emígy folytatódik: „Emil Boc miniszterelnök pedig bírálta a nacionalista Vadim Tudor magyarellenes kirohanásait.” Van egy kis gond a hír második felével, ugyanis ha fellapozzuk az utóbbi napok krónikáját, kiderül, hogy nemcsak Vadim Tudor kellett volna miniszterelnöki megrovásban részesüljön, hanem a romániai közéleti szereplők bő 60-70 százalékára is ráfért volna az irgum-burgum. A normális emberként elhíresült román politikusok jelentős hányada is azonnali hatállyal mély és őszinte nemzetféltésbe fogott feltehetően a választási kampány okozta lázálomban.
Hát pontosan ezért meglepő a SRI álláspontja és Emil Bocnak – végső soron – a magyarok védelmében elsóhajtott mondata. Pedig a választási kampány, a súlyosbodó gazdasági helyzet és a társadalmi feszültségek miatt egyáltalán nem hiányzott a két különböző irányba húzó kormány vezetőjének egy újabb frontot megnyitni. Márpedig ezzel a kijelentéssel látszólag új frontot nyitott. Sokkal egyszerűbb lett volna, ha ő maga is beáll a nemzet- és területi egységet féltő közéleti szereplők sorába. Kérdés tehát, hogy a kormányfő miért vállalta fel ezt a román közegben igencsak pofonszagú kijelentést?
Lényegében nem új frontot nyitott, sokkal inkább egy meglévő csatatéren lendült ellentámadásba. Megszokhattuk, hogy ha Emil Boc valami (sokszor saját maga számára is) meglepőt nyilatkozik, akkor a nyilatkozat kapcsán nem szabad elvonatkoztatni Traian Băsescutól. Lényegében elemző beállítottságú embernek kötelező nem elvonatkoztatni Băsescutól, még akkor is, ha Emil Boc csak kérdez. Emlékezzünk vissza, a múlt vasárnap a PSD szóvivője egyenesen Băsescut tette felelőssé azért, hogy Székelyudvarhelyen „autonomista” és felforgató nagygyűlést tartottak. A PSD logikája szerint azzal, hogy Băsescu anno Szász Jenő reprezentatív jelenségén keresztül pátyolgatta a polgári oldalt, tulajdonképpen lovat adott az „autonomisták” alá, s íme hová jutottunk stb.
Így már érthető, Emil Boc ugyan Vadim Tudornak címezte az ejnye-bejnyét, de azt úgy mondta, hogy a szomszéd is, azaz a PSD is jól kivehetően hallja.
És ha már a meglepő kijelentéseknél tartunk, lenne itt még valami: tegnapelőtt az első Craiován gyártott Ford megbámulása alkalmával Băsescu explicite és félreérthetetlenül megdicsérte a Tăriceanu-kormányt. (Az Emil Boc által tolmácsolt Băsescu-üzeneteket csak a Băsescu által tolmácsolt Băsescu-üzenetek képesek überelni.) Számoljunk: egy pont a PNL-nek és egy pont a magyaroknak. Ha a PSD képes olvasni a jelekből, akkor sürgősen fel kell hagynia a hajthatatlan koalíciós partner szerepével. Az államelnöki választások után alaposan megváltozhat a kormány összetétele.

Nincsenek megjegyzések: