Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. szeptember 17., csütörtök

Erdélyi magyar EP-képviselők a magyar jogokért



Minden tagállam számára kötelező, egységes kisebbségvédelmi törvényre lenne szükség az EU-ban Sógor Csaba képviselő szerint.


Sógor napirend előtti felszólalásában az Európai Parlament e heti plenáris ülésén kifejtette: a szélsőbal és a szélsőjobb ideológiája, Európa XX. századának két diktatúrája köszön vissza a XXI. század Európai Uniójában. A szlovákiai történésekre utalva rámutatott: ,,megtiltják egy uniós polgár beutazását egy másik tagállam területére, korlátozzák szabad mozgásában. Tizenöt állampolgárt lehazaárulóznak, megtiltják kiutazásukat az illető országból csak azért, mert tárgyalni szeretnének sorstársaikkal kisebbségi gondokról a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán. Pénzbírsággal illetik, ha valaki nem beszéli helyesen az állam nyelvét kórházban, rendőrségen, öregotthonban, szülészeten. Még a bevándorlókat sem büntetik így az unió területén, nemhogy őshonos lakosokat, akik nem 17 éve, de több mint ezer éve élnek ott". Ezért fontos — zárta felszólalását a képviselő —, hogy az unió területén legyen egységes, minden tagállam számára kötelező kisebbségvédelmi törvény.

Írásban benyújtott felszólalásában kérte az EP-től Tőkés László, határozati formában foglaljon állást az EU normáival ellentétes szlovák nyelvtörvény ügyében, de felszólította az Európai Bizottságot is, lépjen fel határozottan a törvény visszavonása érdekében.

Nincsenek megjegyzések: