Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. szeptember 15., kedd

Nem avatkozhat be

Az Európai Uniónak nincs olyan jogköre, hogy beavatkozhatna a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán kialakult szlovák—magyar vitába — jelentette ki szlovák tájékoztatás szerint Leonard Orban, a nyelvi sokszínűségért felelős román EU-biztos tegnap Brüsszelben azt követően, hogy találkozott a szlovák külügyminiszterrel.


A szlovák nyelvtörvény nincs ellentétben az európai jogrenddel, de végrehajtásakor problémák adódhatnak, ezért nagyon óvatosan kell eljárni — tolmácsolta a biztos álláspontját közleményben a szlovák külügyminisztérium. Orban megjegyezte: az európai többnyelvűségi politika egyik alaptétele, hogy a kisebbségeknek ismerniük kell az államnyelvet.

Miroslav Lajcák biztosította Orbant, hogy Pozsony felelősen járt el, és a jövőben is felelősen fog eljárni a törvény alkalmazásakor, összhangban Knut Vollebaeknek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának ajánlásaival. Meggyőződé­sem, hogy Szlovákia és Magyarország már annyira fejlett tagja az EU-nak, hogy a törvény miatt keletkezett vitát képes korrekt, szomszédokhoz illő párbeszéd keretében is megoldani, anélkül, hogy megterhelné vele az európai, illetve a nemzetközi intézményeket — állapította meg Lajcák. A minisztérium szerint Lajcák megpróbálta meggyőzni Orbant arról, hogy a szlovák nyelvtörvényről külföldön terjesztett információk tévesek és félrevezetőek.

Nincsenek megjegyzések: