Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 26., vasárnap

Antal Attila a csíkszeredai városnapokról



- Ha augusztus első hétvégéje, akkor Csíkszeredai Városnapok... Hogyan készülnek az idei rendezvényre ebben a nehéz gazdasági helyzetben?
- A Csíkszeredai Városnapok a városunk ünnepe, és minden évben igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy alkalmat adjunk az ünneplésre, értékeink bemutatására és a tartalmas kikapcsolódásra egyaránt. Számos hagyományos rendezvény része a városnapi programkínálatnak, mint a Csíki Kamarazenekar városnapi koncertje, a Pityókafesztivál, a kézműves vásár, a Tusnád Ásványvíz Székely Szupermaraton, a Dob-ban Ritmusfesztivál vagy a gyermekprogramok – ezek szervezői, előadói, megszólított művészei és alkotói tulajdonképpen már a tavalyi városnapokon vázolták elképzeléseiket az ez évi rendezvényre, és folyamatos volt az előkészületi munka. Kérdésére válaszolva: azt gondolom, a válság évében ez a legfontosabb válaszunk a bizonytalanságra: biztonságot nyújtunk az alkotóknak, szervezőknek, fellépőknek, résztvevőknek és ugyanolyan feltételeket és támogatást biztosítunk, mint az előző években.

A 2007. évi Csíkszeredai Városnapokon avattuk a Sportcsarnokot, 2008-ban a Nagy István Művészeti Szakközépiskola új épületét. A válság ellenére sem álltak le a beruházások a városban, a sport és az oktatás ezen kiemelt létesítményei mellett az idei városnapi rendezvénysorozat nyitányaként ünnepélyesen átadjuk a felújított Vár teret. Nagyívű és többéves tervünk jelentős állomásához érkeztünk, a várszínpad beüzemelését, a várudvar korszerűsítését követően elkészült a Mikó-vár kevésbé látványos, de igen lényeges közmű-ellátásának főjavítása is, és parkosítottuk a vár előtti övezetet, rendeztük a területet, megnyitottuk vizuálisan is Vár teret. Bízom benne, hogy a vár homlokzatának falfestése és a kapubástya elkészültével kialakuló együttes jó értelemben meghatározó lesz a városképre a továbbiakban. Talán nem túlzás azt remélni, hogy fokozatosan helyrebillen az egyensúly a város percepciójában, mind a csíkszeredaiak, mind az idelátogatók tekintetében. A szocialista mementó, a tapstér dominálta városkép helyett kibontakozik egy gyökereit újrafelfedező, más identitású, más értékek iránt kötődő Csíkszereda, amelynek súlypontja az Igazságügyi Palota, a Városháza, az egykori polgári leányiskola, a Dr. Molnár József által alapított régi kórház és a Mikó-vár által határolt terület.

- Melyek a rendezvénysorozat fontosabb elemei? Milyen újdonságokkal várják az érdeklődőket?
- A már említett Vár tér avatást megelőzően kerül sor a rövidesen felszentelésre kerülő Szent Ágoston-templomban a Csíki Kamarazenekar városnapi nyitóhangversenyére, szintén Ménesi Gergely vezényletével, aki a tavalyi emlékezetes koncertet is vezényelte. Az idén ünnepeljük a csíki származású Márton Ferenc kiváló képzőművészünk születésének 125. évfordulóját. Erre az alkalomra készül el, a korábbi években elindított, képzőművészeinket bemutató sorozat részeként a Murádin Jenő – Sümegi György – Zombori István szerzők által jegyzett Márton Ferenc kötet, amelyet a Márton Ferenc-emléknap keretében mutatunk be. Ugyanakkor bemutatásra kerül a Becze Zoltán által szerkesztett Márton Ferenc-portréfilm, valamint kiállítás nyílik a Csíki Székely Múzeum és magángyűjtők állományából válogatott Márton Ferenc-munkákból.

Újdonság az idén, hogy a megszokott Szabadság téri nagyszínpad, a Dob-ban Ritmusfesztivál színpadja és a Pityókafesztivál színpadja mellett egy újabb színpaddal jelentkezünk: a Petőfi utcában felállított Origo-színpaddal. Itt elsősorban a helyi fellépőknek, zenekaroknak és táncosoknak kínálunk fellépési-bemutatkozási lehetőséget, és oly módon kívánjuk kialakítani a színpad térségét, hogy a nagyszínpadhoz képest egy bensőségesebb, intimebb, amolyan klubhangulat alakulhasson ki.

Az előző évek városnapi rendezvényei kapcsán a számos elismerő visszajelzés mellett kaptunk olyan észrevételeket is, mely szerint új zenei ízléseket is fontos lenne kiszolgálni, így újdonság, hogy az idén lesz DJ-party is az Origo-színpadon. Hasonlóképpen számolnunk kell azzal is, hogy van egy olyan réteg, aki a mulatós zenét, a sörfesztiválos hangulatot keresi a városnapokban. Ha az előző években következetesen szakítottunk is ezzel az előzménnyel, az idén kapóra jött a Fásy Ádámék felajánlása, és a műfaj legnevesebb előadóit hozzák el a vasárnap esti produkciójukra – nem mellékes, hogy a város számára ingyenesen -, de itt lesz Balázs Fecó is, aki korábban már volt vendégünk, és azt gondolom, Csíkszeredában igen sok rajongója van.

- Az esemény idei sztárvendége a Muzsikás zenekar. Miért esett a választás a Muzsikás zenekar meghívására?

Kétségtelen, hogy a szabadtéri koncertek fellépői között a legrangosabb meghívottunk a Muzsikás Együttes. A szombati napra, amelynek a kiemelt tematikája a népi kultúra és a népi, közösségi hagyományok, mindenképp szerettünk volna egy rangos és autentikus zárást. A tusnádi Gyöngyvirág táncegyüttes, a gyimesi Zerkula emlékzenekar és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes minden bizonnyal fergeteges hangulatot képes teremteni, de azt gondoltuk, az idén érdemes lenne megkoronázni egy világhírű együttessel ezt a program-csomagot. És ahogy szokott történni, egy baráti beszélgetésen ez szóba került, és Molnár Szabolcs kiváló zenész barátunk adta az ötletet, hogy ha már nagyot akarunk, akkor legyen a Muzsikás és Petrás Mária! Nagy örömünkre meghívásunkat el is fogadták, habár igen zsúfolt a nyári programjuk, és komoly áldozatot hoznak, hogy itt lehessenek. Ebben minden bizonnyal szerepe van városunk jó hírnevének és annak, hogy olyan személyiségek erősítik a csíkszeredai közönség népi kultúra iránti szeretetét és tiszteletét, mint Sebő Ferenc, aki szintén már többször volt vendégünk.

- Milyen várakozással tekint az idei városnapi rendezvény elé?
- Rengeteg munkával, előkészülettel jár egy ilyen programsorozat összeállítása, a fentiekben csak néhányat emeltem ki. Mindenképp szeretném megemlíteni, hogy folyamatosan bővítjük a gyermekeknek szóló programkínálatot és nagy öröm számomra, hogy folyamatosan növekszik az igény ezekre a programokra, és hogy a kínálat is egyre színvonalasabb, tartalmasabb. Úgy érzem, ez a Városnapok egészére érvényes, sok lelkes és hozzáértő ember munkája érik be erre a hétvégére. Bízom benne, hogy történik mindez a csíkszeredai polgárok örömére.

Szereda.ro

Nincsenek megjegyzések: