Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 23., csütörtök

Tőkés támogatását kérik az ujgurok

Az Ujgur Világkongresszus népes küldöttsége kereste fel, saját kezdeményezésre, tegnap délelőtt Tőkés László európai parlamenti képviselőt brüsszeli hivatalában. Az emigrációban élő ujgurok vezetőit elkísérték az őket támogató Képviselet Nélküli Nemzetek és Népek Szervezetének tisztviselői.


A világkongresszus küldöttei az Európai Parlamentben keresnek támogatókat a tibetiekhez hasonlóan brutális kínai kommunista elnyomást szenvedő ujgurok számára. Amint az közismert, a Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartomány fővárosában, Urumcsiban e hónap elején tartott békés tüntetés elfojtására a kínai hatóságok valóságos vérfürdőt rendeztek. A küldöttség Tőkés mellett több más EP-képviselőt is megkeresett, segítségüket kérik, hogy az Európai Parlament határozati úton foglaljon állást az emberi és kisebbségi jogaikban megrövidített és gyilkos elnyomás alatt tartott ujgurok védelmében. Tőkés László együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította a magyarokkal rokon népként számon tartott ujgurok képviselőit. Kérésüknek megfelelően azonnal kapcsolatba lépett az ügyben szintén megkeresett több EP-képviselővel, és írásbeli úton keresi meg Jerzy Buzek EP-elnököt, az ő támogatását is kérve ahhoz, hogy ősszel — a nyári szünet után — az ujgurkérdés az Európai Parlament napirendjére kerüljön, valamint hozzájárulását ahhoz, hogy Rebiya Kadeer ujgur emigráns szabadságharcos szeptember folyamán a parlamentben látogatást tegyen.

Nincsenek megjegyzések: