Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 26., vasárnap

Pozsony manipulált

Nagyszabású manipuláció volt, ahogyan Pozsony az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontjáról tájékoztatott — állítja a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK).

Miroslav Lajcák és Marek Madaric, a külügyi, illetve a kulturális tárca vezetője azt állította, hogy Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségi főbiztosa a nyelvtörvény-módosítás vitájában teljes mértékben Pozsonynak adott igazat.

A sajtótájékoztató nagyszabású manipuláció volt a két miniszter részéről. A hatás úgy volt kiszámítva, mint a 2006-ban Nyitrán megvert magyar diáklány, Malina Hedvig ügyé­ben rendezett hírhedt sajtótájékoztató esetében: hogy az emberek elhiggyék az első bombasztikus változatot — olvasható a közleményben.

Ugyanakkor a diplomáciai szokásjog felrúgásaként lehet értékelni azt, hogy egy folyamatban lévő tárgyalássorozat közben tájékoztatta az egyik fél a közvéleményt, mégpedig elferdítve a tényeket.

Az EBESZ állásfoglalása egyáltalán nem arról szól, hogy a szlovák nyelvtörvény maga a tökély. Éppen ellenkezőleg: magát a célt, mármint a nyelv védelmét legitimnek tartja, ám több pontban is bírálja a jogszabályt. Javasolja, hogy végrehajtó rendelkezésekkel pontosítsák, a félreértelmezhető rendelkezéseket pedig a jövőben módosítsák. Egyértelműen kiáll továbbá amellett, hogy a Kisebbségi Nyelvhasználati Törvény hatáskörét összhangba kell hozni az államnyelvtörvény hatáskörével, sőt, javasolja, hogy Szlovákia dolgozzon ki és fogadjon el a kisebbségekkel való konzultációk után egy átfogó kisebbségi törvényt, amely rendezné a kisebbségek jogállását. Mindezt a kormány képviselői elhallgatták — hangsúlyozza a közlemény, mely rámutat arra is, hogy a szlovák külügyminisztérium nem a szlovákiai államnyelvtörvény módosításáról kialakított EBESZ-vélemény teljes szövegét tette fel honlapjára. A részletes indoklás és az ajánlások még csak ezután következnek. Bár a nyilvánosságra hozott szöveg maga is cáfolja azt, amit Madaricék elmondtak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az EBESZ a konzultációs folyamatot nem tekinti lezártnak, és további tárgyalásokat kezdeményez.

A szlovák nyelvű sajtó szintén azt írta, hogy a két miniszter nem tolmácsolta teljesen korrektül a főbiztos álláspontját. A TA3 szlovák hírtelevízió szerint a főbiztos állásfoglalásában, amelyet a pozsonyi tárca angol nyelven közzé is tett a honlapján, több kifogást és ajánlást is megfogalmazott a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. A televízió szerint Vollebaek egyebek között bírálta a jogszabály félreérthető megfogalmazásait, a pénzügyi bírság kiszabásának szabályait és a kisebbségi nyelvhasználat településenként húszszázaléknyi lakosságarányhoz kötött határát.

Nincsenek megjegyzések: