Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 9., csütörtök

XIX. Csángó Fesztivál JászberénybenJászberény augusztus 6-9 között már 19. alkalommal ad otthont a Csángó Fesztiválnak.
A rendezvény célja, hogy bemutassa a magyar nyelvhatár legkeletibb peremén, fojtogató légkörben élő magyar kisebbségnek, a csángó magyaroknak a sajátos kultúráját, életét, ezzel segítve őket a fennmaradásukért, hagyományaik megőrzéséért folytatott küzdelmükben.

A fesztivál négy napját zenés-táncos felvonulás, továbbá gálaműsorok, folklórműsorok, viselet bemutatók, népzenei koncertek, kézműves bemutatók és egyéb rendezvények teszik emlékezetessé. Bemutatkoznak csángó zenét játszó hazai együttesek és erdélyi hagyományőrzők is, és minden este táncház is lesz a Jászság Népi Együttes székházában.
Külföldi hagyományőrző együttesek is érkeznek, köztük olyan, a csángókéhoz hasonló helyzetben levő népcsoportok képviseletében is, mint a franciaországi bretonok.

A nyitónap estéjén „Egy asszony” címmel a Jászság Népi Együttes műsorát láthatják az érdeklődők. Palya Bea koncertje után pedig „Színes Világ” címmel külföldi – görög, szlovén és francia – együttesek adnak ízelítőt népük folklórjából.
Kellemes kikapcsolódást ígér a szombat délutáni táncforgatag a város főterén. A hagyományos menettáncban, amelyet a Jász Lovas Bandérium kísér, több mint 500 zenész és táncos vesz részt. Este „Értékeink” címmel erdélyi hagyományőrzők, „Csángó képek” címmel moldvai és gyimesi hagyományőrzők adnak gálaműsort. Nyisztor Ilona pusztinai népdalénekes csángóföldi, Antal Tibor pedig gyimesi népdalokkal érkezik. Klézséről László Legedi István virtuóz furulyajátékában gyönyörködhetnek az érdeklődők.
A fesztivál zárónapján a „Viszontlátásra Jászberény” gálaműsorban erdélyi hagyományőrzők, a külföldi együttesek, a Jászság Népi Együttes és utánpótlás csoportjai lépnek fel. A rendezvénysorozatot tűzijáték zárja.

A Jászság Népi Együttes által szervezett fesztiválon lesz folkmise, amin a résztvevők nemzeti sajátságaiknak megfelelően imádkoznak és énekelnek. A csángó hagyományok kiváló ismerőjének és átadójának, a klézsei Lőrincz Györgyné Hodorog Lucának emlékére külön szentmisét celebrálnak.

A „Csángóföld képekben, filmen, élőben” program részeként csángó magyarokkal folytatott beszélgetés révén ismerkedhetünk meg a Csángóföldön, Moldvában és Gyimesben élők mindennapjaival, kultúrájával. Elmaradhatatlan része az idén is a rendezvénynek a kézművesvásár.

Kapcsolódó programként a Jász-Íjász Hagyományőrző Csapat bemutatói is színesítik a programot. Az „Aprók terén” a gyerekek népi játékokkal ismerkedhetnek meg, ki is próbálhatják azokat és énekversenyen is részt vehetnek.
A fesztiválhoz kapcsolódva rendezik meg a III. Magyar-Magyar Konferenciát is, amelynek témája a felcsíki székelység múltja, jelene és jövője lesz.

További részletek a www.jne.hu ,és a www.csangofesztival.hu oldalakon.

Bognár Mária

Nincsenek megjegyzések: