Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 29., szerda

Kiknek nem tetszik az EMI-tábor?

Hevesen támadja a román és a magyar sajtó egy része az Erdélyi Magyar Ifjak augusztus 5. és 9. között Gyergyószentmiklóson esedékes táborát, valamint Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét, mivel az önkormányzat támogatja a rendezvényt.


A támadások sorát az Új Magyar Szó napilap indította el Közpénzek a szélsőjobbnak című július 15-i anyagában, kifogásolva, hogy a Hargita Megyei Tanács támogatja az EMI-tábor megszervezését, amelynek előadói között a magyarországi Jobbik vezetői is helyet kapnak. Kifogásainak adott hangot Eckstein-Kovács Péter államfői tanácsadó, az RMDSZ Szabadelvű kör platformájának vezetője is, erre nyílt levélben válaszolt a szervezet, tiltakozásukat fejezve ki a szélsőséges megbélyegzés ellen. A hét elején az Evenimentul zilei napilap címoldalán jelent meg a Magyar szélsőségegesség a román állam pénzén című írás, melyben ugyancsak azt kifogásolják, hogy a Hargita Megyei Tanács 5000 lejjel járult hozzá a tábor finanszírozásához.

Borboly Csaba blogján reagált az ellene és az EMI-tábor ellen felhozott vádakra. ,,Nem hiszem, hogy székely ifjúságunk, azok a fiatalok, akik ellátogatnak az Erdélyi Magyar Ifjak táborába, szélsőséges gondolkozásúak lennének" — állítja, hangsúlyozva: többségük barátkozni, ismerkedni és szórakozni megy, nem kevesen közülük végigjárják a székelyföldi nyári táborokat. ,,Azoknak a fiataloknak, akik politikai véleményüket most formálják ki, egyáltalán nem baj, ha sokféle embert, politikust megismernek, ha véleményüket nyílt vitában alakítják ki, ha megtanulnak érvelni, mérlegelni" — véli a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

A vitába a Magyar Ifjúsági Értekezlet is beszállt. ,,Nem találunk semmi kivetnivalót abban, hogy a megyei tanács egy hagyományőrző tábort támogat" — idézi álláspontjukat az Új Magyar Szó. A Miért emlékeztet: az Erdélyi Magyar Ifjak az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum tagja, a szervezet támogatta a magyar összefogás listáját is. Szerintük a magyar közösségek pénzéből a magyar öntudatot fejlesztő rendezvényeket támogatni kell.

Hasonló támadások az előző években is voltak, igaz, jórészt csak román oldalról — emlékeztetett Nemes Előd, az EMI háromszéki szervezetének vezetője. ,,A kutya ugat, a karaván halad. A táborban részt vevő fiatalok ezrei sakk-mattot adnak a néhány támadónak. Néhány, magát liberálisnak nevező hangoskodó képezi a támadók táborát, ők eltörpülnek a sok ezer résztvevő mellett. A tábor programja színvonalas, és minden magyart szívesen látunk, még a kritizáló liberálisokat is" — szögezte le a vádakra reagálva Nemes Előd. Mint mondta, évről évre egyre többen vesznek részt a rendezvényen, tavaly 15 000-en látogattak el Gyergyó­szentmiklósra, az idei, ötödik táborban mintegy húszezer résztvevőre számítanak.

A program még a tavalyinál is színesebb — ígérik a szervezők —, esténként fellép többek között a Kormorán, a Kárpátia, az Ismerős Arcok, a Beatrice, a Zanzibár, a Hungarica, a Moby Dick, a Transsylmania, a Patrióta, a Knock Out, a Dalriada és a Kalapács. A szórakozás mellett azonban a résztvevők számára lehetőség adódik megismerni múltunkat, kultúránkat. Az előadások témái között szerepel egyebek mellett a magyarság eredete, autonómia a gyakorlatban, a magyar tánc évszázadai, a székely történelem, pártépítés Jobbik-módra, a református egyház helyzete 1945 előtt, a Bolyai Egyetem ügye, megmaradás a szórványban, az erdélyi politikai helyzet, nemzetstratégia. Az előadók között lesz többek között Bartha József, Bodó Barna, Böjte Csaba, Csép Sándor, Egyed Ákos, Erőss Zsolt, Izsák Balázs, Jankovics Marcell, Kallós Zoltán, Kovács Lehel, Nyisztor Tinka, Tőkés László, Tulit Zsombor, Vincze Gábor, Vona Gábor, Wittner Mária.

A koncerteken és előadásokon kívül más kikapcsolódási lehetőségeket is biztosítanak: lesz művészsátor, hagyományőrző jurta, Keskeny út sátor, filmsátor, borsátor, lehet majd túrázni az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében, a kicsiket pedig a gyereksátor várja.

Nincsenek megjegyzések: