Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 3., péntek

Magyarázzák a bizonyítványukat (Szlovák államnyelvtörvény)

A szlovák házelnök levelet küld Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, amelyben megmagyarázza, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosításának ,,semmi köze sincs semmiféle szofisztikus támadáshoz sem a magyar, sem más, Szlovákiában élő kisebbség ellen".

Pavol Paska leszögezte: elutasítja a feszültség folyamatos fenntartását a szlovák—magyar kapcsolatokban, és ezért továbbra is arra fog törekedni, hogy a két szomszédos állam kapcsolata jó legyen. Hozzáfűzte: meggyőződése, hogy Budapest támadásai mögött a magyarországi belpolitikai és gazdasági nehézségeket kell keresni.

A felesleges nyelvtörvény elfogadása röviddel a szlovák—magyar kormányfői találkozó előtt az arrogancia jele vagy arra irányuló igyekezet, hogy a találkozó sikertelenül végződjék — írja a Sme liberális szlovák napilap Pofon a Dunán túlra című kommentárjában. Szerzője, Peter Morvay megjegyzi: nincs igaza Csáky Pálnak, az MKP elnökének, amikor azt állítja, hogy ilyen törvény még az Osztrák—Magyar Monarchia idején sem létezett, s valószínűleg nincs igaza Németh Zsoltnak sem, aki azt állítja, hogy a II. világháború óta most született először olyan törvény, amely a kisebbségi nyelvhasználatot bünteti. Voltak ilyenek, de a civilizált államok ma többnyire szégyellik ezeket — szögezi le Morvay. Csákynak azonban igaza van abban, hogy a szlovák törvényről lerí a nemzeti kisebbrendűségi érzés és a rosszakarat, amely a mai szlovák kormányt jellemzi.

Nincsenek megjegyzések: