Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 9., csütörtök

Indul a Partiumi Híd Fesztivál Kökényesden



A Szatmári HÍD Egyesület alapítóit az a szándék vezérelte, hogy az Egyesület – működésével – elősegítse a magyarságtudat erősítését, a nemzeti önbecsülés visszaszerzését, pozitív jövőkép kialakítását. Ennek szellemében alapították szatmárnémeti fiatalok a Szatmári HÍD Egyesületet 2003 márciusában.

Az ötnapos nemzeti tábor egyik előadója Raffay Ernő történész, aki a tőle megszokott őszinte szókimondással beszél majd a mai magyar társadalom állapotának okairól: „..Sajnos odajutottunk, hogy a magyarság legnagyobb ellenségei nem Bukarestben, vagy Pozsonyban vannak, hanem Budapesten..."

Tőkés László, aki a Fesztivál egyik fővédnöke Mádl Ferenc, Magyarország volt köztársasági elnöke mellett, Lesz-e magyar önrendelkezés Erdélyben? címmel tart előadást. Az Európai parlamenti képviselőt nemcsak, mint e téma leghitelesebb erdélyi szakértőjét várja a közönség. A Szatmárnémeti magyar-magyar iskolaügyben neki kulcsszerepet tulajdonítanak a szatmáriak.

„...Mit vétettem ellenetek, urak? És mit vétett az én népem...?" Wass Albert életéről, életművéről, és „bűnösségéről" tartanak előadást a leginkább szakavatottak: Takaró Mihály és Vekov Károly professzorok, Bartha József tiszteletes. Gergely István, vagyis Tiszti „Mikor Csíkból elindultam Csíkba..."címmel beszél majd az árvaházak nehéz helyzetéről, és bizonyos – Csíksomlyón történt – dolgokról is... Noha a Fesztiválnak nem célja a politizálás, két jobboldali karizmatikus magyarországi politikust is meghívtak.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke A nemzettudat újjáépítése. Ez ma a legnehezebb feladat Európában címmel számol be terveikről. A Jobbik 3 európai parlamenti képviselőt juttatott az Európai Unióba. Mikola István, a Fidesz polgári kormány volt minisztere a nemzetstratégia szükségességéről tart előadást, illetve szót ejt a magyarországi jövő kormány-feladatairól is. Buzánszky Jenővel, a magyar futball világ-klasszisával, az Aranycsapat legendáshírű futballistájával is találkozhatnak az érdeklődök. Bethlen Farkas, a virágzó Verőce polgármestere élete legfőbb céljának tartja a közösség szolgálatát: gondos gazdaként alázattal szolgálja népét, nemzetét. Beszélgetés formájában ismerkedhetünk meg érdekes, erdélyi történelmi családból származó életútjával. Brády Zoltán, az épp húsz esztendős Kapu főszerkesztője Eduardóról, a lap főmunkatársáról, Bolíviáról, és az autonómia összefüggéseiről tart előreláthatóan izgalmas előadást. Vendégét, egy bolíviai ifjú személyét még titok fedi.

A tábor teljes ideje alatt, egésznapos szabadidős, valamint gyermekprogramokra kerül sor. Három hagyományőrző egyesület tart majd bemutatót az ősi magyar harcművészeti módszerekről, melyek után az érdeklődők kipróbálhatják ügyességüket, például az íjászatban, de a vállalkozó szelleműek akár lovasíjászkodhatnak is. Minden napot színvonalas koncertek zárnak: ott lesz a Kormorán, a Bikini, Beatrice, Ossian, Zanzibar, Ismerős Arcok, a Kalapács, Tűzmadár és az Osztováta Együttes stb.

A szervezők elsősorban a sátorozást ajánlják azoknak, akik kinn szeretnének aludni – korlátozott számban azonban lesz szállás-lehetőség a faluban. A fesztiválra a napijegy ára, amennyiben 16 óra előtt váltják meg, 15 lej (ebben minden program benne foglaltatik, az esti koncertet is beleértve), 18 órától 24 óráig pedig 25 lejbe kerül a belépő. A szervezők szerint azért olcsóbb az egésznapos jegy, mint a délutáni, mivel azt szeretnék, ha minél többen kilátogatnának az előadásokra is. A hetijegy elővételben 55, a helyszínen pedig 60 lejbe kerül. A hetijegy tartalmazza a sátorhelyfoglalást, aki viszont csak néhány napra jönne sátorral, annak kötelező a bejáratnál megvenni előre a napijegyeket. A 8 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem kell jegyet váltani.

Jegyek igényelhetők elővételben a hidegyesulet.partium@gmail.com elektronikus postacímen, illetve a (+40) 745 164109-es telefonszámon, vagy váltható Szatmárnémetiben, a Rákóczi (Mihai Viteazul) utcai Amadeus könyvesüzletben.

Szatmárnémetiből buszjárat indul a rendezvényre. Részletes program és bővebb információt a www.hidfesztival.eu honlapon olvasható.

Nincsenek megjegyzések: