Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 29., szerda

A prefektúra beakasztott

A közigazgatási bíróságon támadta meg a prefektusi hivatal Csíkszereda Helyi Tanácsának azon határozatát, amelynek értelmében a megyeszékhely bejáratainál elhelyezendő helységnévtáblákra székely rovásírással is felírják Csíkszereda nevét.

A határozat megsemmisítését kérő prefektúrai indoklás szerint a helyi tanács határozata törvénytelen, ugyanis a vonatkozó jogszabályok szerint azokon a településeken kell elhelyezni a kisebbségek nyelvével is feliratozott helységnévtáblákat, ahol az adott nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot. A bírósághoz benyújtott dokumentum rámutat, a 2002-ben végzett népszámlálás adatai szerint Csíkszeredában mintegy 150 személy vallotta magát székelynek, így ezek számaránya nem nyújt törvényes jogalapot a székely rovásírásos feliratozáshoz – jelentette az Agerpres. A prefektusi hivatal jogászai szerint a rovásírásos felirat ugyanakkor diszkrimináló jellegű lenne más kisebbségekkel, például a szászokkal és a cigányokkal szemben, hiszen az ő számarányuk sem haladja meg a 20 százalékot.
A bíróság szeptemberre tűzte napirendre az ügy tárgyalását.

Nincsenek megjegyzések: