Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 30., csütörtök

Petőfi emléknap a Duna Televízióban



…„Ha férfi vagy, légy férfi,
Legyen elved, hited,
És ezt kimondd, ha mindjárt
Véreddel fizeted.
Százszorta inkább éltedet
Tagadd meg, mint magad;
Hadd vesszen el az élet, ha
A becsület marad.”…
(Ha férfi vagy, légy férfi
Pest, 1847. január)


Petőfi Sándorra emlékezik a Duna Televízió július utolsó napján, a költő halálának 160. évfordulóján. A hazájáért életét is feláldozni kész költő és forradalmár ismereteink szerint 1849. július 31-én a segesvári csatában lelte hősi halálát.

„A mi szabadságfogalmunk negyvennyolcban született, és makulátlan tisztasággal egyetlen lélekben fogalmazódott meg, Petőfiben. Mert úgy kezdődött a magyar nemzet nagy szabadságküzdelme, hogy 1848. március 15-én Petőfi, a nemzet költője a Nemzeti Múzeum lépcsőjén elszavalta a Talpra magyar!-t (a Nemzeti dalt persze, és nem a múzeum lépcsőjén), és úgy végződött, hogy 1849. július 31-én az utolsó csatában hősi halált halt a világszabadságért.” – írja Pécsi Györgyi irodalomtörténész, a Magyar Nemzet Hétvégi Magazin című mellékletében megjelent Makulátlanul című cikkében.

Habár Petőfit senki sem látta meghalni, és a holtteste sem került elő, a legvalószínűbbnek mégis az a feltevés látszik: az 1848–49-es szabadságküzdelem mártírja a Segesvár melletti, fehéregyházi ütközetben esett el. Petőfi a nemzeti legendárium egyik központi alakjává vált, a XIX. század ötvenes-hatvanas éveitől ő jelentette a magyarság számára a nagybetűs Költő fogalmát. Élete és hősi halála legalább annyira kultusz tárgya lett, mint a költészete.

Az évfordulón, július 31-én, pénteken Petőfi Sándorra emlékezik a Duna Televízió népszerű műsora, a Kívánságkosár 11.30-tól. Beszélgetünk Pécsi Györgyi irodalomtörténésszel, a Makulátlanul című cikk szerzőjével, aki személyesen is végigjárta a költő életének fontosabb helyszíneit. Megzenésített versek, dalok, filmrészletek, idézetek segítségével állítunk emléket a hazájáért életét áldozó magyar költőnek. Utolsó versét, a Szörnyű időt Bács Ferenc szavalja majd a nézőknek.

Duna TV

Nincsenek megjegyzések: