Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 11., szombat

Régizene Fesztivál Csíkszeredában



Régizenei koncertek mellett nyári egyetem, reneszánsz táncház és gyermeknap is várja a közönséget július 19. és 26. között Csíkszeredában, a Régizenei Fesztiválon és Nyári Egyetemen – közölte a szervezők nevében Ferencz Réka.

A meghívottak között van a régizenei szakma kiemelkedő tekintélyei között számon tartott tallinni Hortus Musicus együttes. A másik jeles vendég az 1969-ben alakult belgrádi Ensemble Renaissance lesz. Estjükön, amely egyben a Régizene Fesztivál zárókoncertje, a középkori és reneszánsz muzsika mellett balkán népzene is megszólal.

Nyolc nap alatt 17 koncertet hallhat a közönség, július 25-én ifjúsági program várja a családokat. Két gyermekegyüttes lép színre: a farkaslaki Schola Cantorum és a kolozsvári Dardason táncegyüttes, de lesz játszóház is.

A fesztiválon megemlékeznek az év fontosabb történeti évfordulóiról: például a Händel-emlékévről (a Csíki Kamarazenekar koncertje a nyitónapon). Az idei Kálvin-évfordulóhoz kapcsolódik a bukaresti Lyceum Consort együttes, a gyulafehérvári egyházmegye millenniumi évéhez pedig a nagykárolyi Collegium együttes előadása.

A budapesti Musica Historica nemcsak koncertet ad, hanem tagjai közül többen a nyári egyetem tanárai is lesznek. Kobzos Kiss Tamás és Deák Endre közösen lép fel, műsoruk a magyar reneszánsz „két nagy Bálintjához" kapcsolódik: Balassihoz és Bakfarkhoz.

Claudiu Lobont és Olivia Iancu lantkoncerten mutatkozik be, műsoruk egyfajta kivétel a fesztivál programjában, hiszen régizenei dallamok XX. századi feldolgozását is megszólaltatja, utolsó műsorszámukat némafilmvetítéssel kötik össze.

A koncertek mellett a hét folyamán zajlik a II. Régizenei Nyári Egyetem mesterkurzusokkal és elméleti előadásokkal. Mesterkurzusokat tart Ulrike Titze (Drezda) barokk hegedűn, Guido Titze (Drezda) barokk oboán, Erich Türk (Kolozsvár) csembalón, Széplaki Zoltán (Budapest) furulyán és fuvolán, Palócz Réka (Budapest) énekből és Kovács Gábor (Szeged) reneszánsz és barokk táncból, valamint Kobzos Kiss Tamás lant-, gitár- és kobozkíséretből.

A programot elméleti előadások egészítik ki a közép-kelet-európai régizenei mozgalmak aktualitásairól. Széplaki Zoltán a magyarországi régizenei oktatásról, Deák Endre (Nagykároly) a régizenélés történetéről és az együttesek létrehozásának kérdéseiről, Csörsz Rumen István (Budapest) a magyarországi régizenei mozgalmakban érvényesülő irányzatokról beszél.

Az előadások keretében bemutatják az Amaryllis Társaság és a kolozsvári Unitárius Püspökség közös projektjét, Brassai Sámuel restaurált csellóját.

Nincsenek megjegyzések: