Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 3., péntek

Kezdődik a Kalákatábor az alcsíki Lázárfalván



A Székelyföldi kaláka mozgalom Lázárfal- ván kezdődött 2001-ben a falu határában található Nyírfürdő újjáélesztésével. Idén ne- gyedik alkalommal szervezzük meg táborun- kat a kalákások segítségével Lázárfalván, az András Alapítvány (www.andrasalapitvany.ro) rendezvénybirtokán. Az alapítvány telkén található régi malom-épületegyüttest az évek során nagyrészt felújítottuk. Ezáltal népzene- és néptáncoktatás, találkozók és egyéb rendezvények megfelelő helyszínévé vált.

2006 óta, a hely páratlan természeti adottságait figyelembe véve, a lelkes és szorgalmas kalákások, barátok és támogatók segítségével sikerült az évek óta elhagyatott területet „Csipkerózsika álmából felébreszteni”. A korábbi táborok során számos édesvizű forrást fogtunk be, zuhanyzót, hordófürdőt, patakparti merengőt alakítottunk ki, valamint fűzépítményekből fantáziadús játszóteret készítettünk. A hagyományos csűrből többfunkciós közösségi teret sikerült kialakítani, szálláshelyek, kiállítások, előadások, táncoktatások, kézműves oktatások, mulatságok helyszíne lett. Folyamatban van egy nagyméretű szabadtéri színpad elkészítése, amelyet úgy alakítunk ki, hogy az előadásokat és egyéb kulturális programokat a belső udvarból és a Kutaskerti domboldalból is egyaránt nézhessük.

Idén a következő munkálatokat tervezzük elvégezni: Nyírfürdő javítgatása; lázárfalvi köztéri kutak javítása; meglévő tájépítmények kijavítása, karbantartása; fűzjátszótér továbbépítése; Emese-árok kialakítása; szabadtéri színpad körüli terep- és térrendezés; malomház körüli tereprendezés és vízelvezetés; népi bútorfestés: székek, kerti asztal, szekér, gulyáságyú; a komposztálás és a szelektív szemétgyűjtés továbbfejlesztése; gátkötés a Gödrösútban.

Mindazokat, akik érdeklődnek a tábor iránt, szeretettel várjuk az előadásokra, az esti táncházra és a vasárnapi kirándulásokra.

További információ kérhető: andrasalapitvany@yahoo.com

Nincsenek megjegyzések: