Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 28., kedd

Sógor Csaba a bukovinai magyarok között



A kampány sűrűjében várta volna a maroknyi dél-bukovinai magyar az EP-képviselőt, de csak vasárnap délután ért oda Sógor Csaba — az ottaniak azonban mégis arányaikon felül szavaztak a magyar összefogás listájára: a mintegy 350 tagot számláló RMDSZ-szervezet közel 550 voksot gyűjtött be.


A dél-bukovinaiak a helyhatósági választáson meg az általános választásokon is így teljesítettek, mert a suceavai szervezethez csatlakozott a tucatnyi RMDSZ-szimpatizánsból alakított, román ajkú botoşani-i fiókszervezet, amely el is küldte képviselőjét a találkozóra. A suceavaiak között hozzávetőlegesen félszázan vannak magukat huculnak valló tagok, román ajkúak is, akik az új idők kezdetén liberális zászlóban bíztak. A maroknyi terembeli magyar között Vatra Dornei-i és Gura Humoruluiban élők is megjelentek. Sógor Csaba ismertette azt a cselekvési keretet az EP-ben, amelyben képviseletünk aktívan részt vett a korábbi másfél évben, és azokat a lehetőségeket és esélyeket, amelyeket az ősszel kezdődő új ülésszak ígér. Hangsúlyozta, hogy Írország, Spanyolország és Portugália sem indult jobb helyzetből, de közös akarattal előre tudott lépni. Az EP-ben nem nemzeti, hanem európai képviselőként tesszük a dolgunkat, de kisebbségi kérdésekben külön mondanivalónk van, és a megoldás a régiók Európája lenne: örülnénk a színes, soknemzetiségű történelmi Bukovina régiónak, Erdély régiónak, benne a közösben is maga útját járó székelyekkel — mondotta. Beszélt az RMDSZ húsz évéről, és szóba kerültek a civil szerveződések lehetőségei, pályázási esélyek, az értékek mentése — ezek között az öt, már csak a hazajárók emlékezetében élő székely falu életének a kiköltözéssel hátrahagyott relikviái.

A rendezvény végén Sógor futó látogatást tett az egykori Józseffalván — ma már Vornicenii Mari —, melynek temetőjében egy kopjafa őrzi az 1940-ben elköltözött falu népének emlékét, és a még álló, ma már az ortodox egyház használatában lévő egykori református templom és paplak.

Nincsenek megjegyzések: