Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 20., hétfő

Nemzeti kerekasztal, nemzeti rock – két hét múlva EMI-tábor



Két hét múlva, augusztus 5–9. között kerül sor ötödik alkalommal a nemzeti érzelmű fiatalok találkozóhelyeként ismertté vált EMI-táborra Gyergyószentmiklós mellett. A szervezők remélik, idén is ezreket vonz majd a tavalyinál is gazdagabb programkínálattal rendelkező rendezvény, melyen esténként a nemzeti rockzene legjobbjai lépnek fel.

Kormorán, Kárpátia, Ismerős Arcok, Beatrice, Zanzibár, Hungarica és Moby Dick – néhány név azok közül, akik a táborlakók esti szórakoztatásáról gondolkodnak, ugyanakkor helyet kapnak „kisebb” zenekarok is, mint a Transylmania, Patrióta, Knock Out, Dalriada, és Kalapács. De nem csak szórakozni, ismerkedni és jókat beszélgetni járnak el a magyar fiatalok immár ötödik éve a Gyergyó melletti rendezvényre, hanem okosodni is: megismerni múltunkat, kultúránkat, elemezni jelenünket és fürkészni jövőnket. Olyan témakörökben adnak elő az idei meghívottak, mint a magyarság eredete, autonómia a gyakorlatban, a magyar tánc évszázadai, székely történelem, pártépítés Jobbik-módra, a református egyház helyzete 1945 előtt, a Bolyai Egyetem ügye, a(z elmaradt) erdélyi-romániai és magyarországi rendszerváltozás, megmaradás a szórványban, egyház és nemzet, erdélyi politikai helyzet, nemzetstratégia, kultúrtörténet.

Az előadók között lesz Ágoston Balázs, Bakay Kornél, Bartha József, Bodó Barna, Borbély Imre, Borbély Zsolt Attila, Böjte Csaba, Csép Sándor, Duray Miklós, Egyed Ákos, Erőss Zsolt, Gaudi-Nagy Tamás, Gazda Árpád, Hetesi Zsolt, Izsák Balázs, Jankovics Marcell, Kallós Zoltán, Kosaras Péter Ákos, Kovács Lehel, Lovas István, Makkay József, Novák Ferenc, Nyisztor Tinka, Páskándiné Sebők Anna, Pörzse Sándor, Raffay Ernő, Somai József, Tőkés László, Tulit Zsombor, Vincze Gábor, Vona Gábor, Vukics Ferenc és Wittner Mária is.

A koncerteken és előadásokon kívül számos más lehetőség lesz az idő hasznos és kellemes eltöltésére. Működik majd művészsátor, hagyományőrző jurta, Keskeny út sátor, EMI-sátor, társalgó sátor, film- és borsátor, lehet sportolni, túrázni az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében, és természetesen idén is gyereksátor várja a legkisebbeket. Minden nap hat órától borkóstolóra kerül sor, ezúttal is Belső-Magyarország legjobb borászai közül sikerült több kiválóságot megnyerni – ott lesz Szeremley Huba Badacsonytomajból, Konyári János Balatonlelléről, Tiffán Zsolt Villányból, Kaló Imre Egerből és Dúzsi Tamás Szekszárdról.

A részletes program, jegyárakkal, szállással és sok minden mással kapcsolatos tudnivalók a tábor honlapján www.emitabor.hu/erdely találhatók.

A rendezvény fontosságát felismerve ettől az évtől Gyergyószentmiklós is határozottabban kiáll az EMI-tábor mellett: a város polgármesteri hivatala szerződést kötött az EMI-vel, melynek célja a tábor közös megszervezése a helyi közösség minél hatékonyabb bevonásával.

Nincsenek megjegyzések: