Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 27., hétfő

Kelemen: az alkotmány nem szentírás!



Románia alaptörvényét kell és lehet is módosítani. Ahelyett, hogy idejétmúlt fogalmakhoz ragaszkodunk, a központosított állam leépítését kell célul kitűzni – jelentette ki Csíkszeredában Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje.

– Húsz éve vitatja a Szövetség az alkotmány első cikkelyét, amely szerint Románia szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Ezek közül csupán a nemzetállam fogalmával nem értünk egyet, ugyanis ott, ahol a lakosság 10 százaléka más nemzetiségű, ilyesmiről nem beszélhetünk – fogalmazott Kelemen Hunor. Az RMDSZ államelnökjelöltje a hét végén Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatót, s mint megjegyezte, a várhatóan nagyobb kolozsvári vagy marosvásárhelyi sajtóvisszhang ellenére csíki képviselőként fontosnak tartotta, hogy jelöltként először az itt élőkhöz szóljon. Kelemen voltaképpen Traian Băsescu államfő tusnádfürdői „autonómialeckéjére” kívánt választ adni. Mint fogalmazott: az alkotmány nem szentírás, hogy ne lehetne azt a valósághoz és a társadalom valós igényeihez igazítani, és hiába ragaszkodik a román politikum a nemzetállam 19. századi, elavult fogalmához, be kell látni, hogy a központosított állam fokozatos leépítése a valóban járható út. Kelemen szerint a központosított rendszer a korrupció melegágya, meggátolja a közpénzek hatékony és átlátható elosztását, az önkormányzatokat pedig „a rendszer rabjaivá és koldusaivá” teszi.

Az őszi elnökválasztások előtti programjáról Kelemen csak annyit mondott, hogy annak kidolgozása folyamatban van. Megjegyezte viszont, hogy amennyiben alkotmánymódosításra kerül sor, akkor az alaptörvénybe bele kell foglalni a kisebbségek nyelvi jogait és az autonómiát is.

Nincsenek megjegyzések: