Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 22., szerda

Háromszéken járt Jeszenszky Géza



Dr. Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány külügyminisztere, volt washingtoni nagykövet szombaton délután a tusványosi táborból Imecsfalvára érkezett, ahol másfél napot töltött távoli rokona, id. Turóczy Árpád ny. tanító, a Cserey Jánosné Baráti Társaság elnökének portáján.

A jeles politikus és történész első alkalommal hivatalban levő külügyminiszterként járt Kézdivásárhelyen 1993-ban, amikor leleplezte az ágyúöntő Turóczi Mózes mellszobrát. Azóta politikusként és magánemberként számtalan esetben látogatta meg vidékünket, és találkozott a Turóczi nemzetség tagjaival.

A történész és felesége, Edit asszony vasárnap a zabolai református templomban istentiszteleten vett részt, majd megkoszorúzta néhai gróf Mikes Hanna emléktábláját. A csángó néprajzi múzeumban a Jeszenszky házaspár kalauza dr. Pozsony Ferenc egyetemi tanár, néprajzkutató volt. A kisborosnyói történelmi emlékparkban Damó Gyula ny. tanító, Puskás Ferenc Csaba református lelkipásztor és a falu elöljárói fogadták a nem mindennapos vendégeket. A kézdivásárhelyi Vetró-műteremben tett látogatás után a történész és felesége a szentkatolnai Görög Lajos esztenáján töltötte a vasárnap estét. A Jeszenszky házaspár hétfőtől Hargita megyében folytatta idei erdélyi körútját.

Nincsenek megjegyzések: